Πλατφόρμα με δεσμευτικά χαρακτηριστικά για τα πράσινα ΡΡΑ με τη συμμετοχή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ζητεί η Enel Green Power, προτείνοντας την υιοθέτηση της δεύτερης επιλογής, από τα τρία σενάρια που περιλαμβάνει η μελέτη της ΡΑΕ για τη θέσπιση της πλατφόρμας για τα διμερή συμβόλαια πράσινης ενέργειας.
Όπως αναφέρει η εταιρία στις θέσεις που κατέθεσε στη σχετική διαβούλευση της ΡΑΕ, η καταλληλότερη είναι η δεύτερη επιλογή, δηλαδή μια πλατφόρμα με δεσμευτικά χαρακτηριστικά. Η πρώτη εναλλακτική κρίνεται ιδιαίτερα απλοϊκή, καθώς ούτε οι προσφορές είναι δεσμευτικές ούτε το Χρηματιστήριο Ενέργειας εμπλέκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων και δεν αποτελεί παρά ένα είδος γνωστοποίησης του ενδιαφέροντος στην αγορά. Η τρίτη εναλλακτική κρίνεται περίπλοκη, λόγω αυτοματοποιημένης διαδικασίας αντιστοίχισης, ενώ δεν παρέχει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία και περιορίζει τη συχνότητα διεκπεραίωσης οδηγώντας σε επιπλέον καθυστερήσεις.
Σύμφωνα με την εταιρία η δεύτερη εναλλακτική αποτελεί την πλέον κατάλληλη λύση για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς αφού ενέχει το απαραίτητο επίπεδο δέσμευσης από την πλευρά του παραγωγού και του καταναλωτή καθώς και τη συμμετοχή του ΕΧΕ στη διεκπεραίωση των συμβάσεων διευκολύνοντας τη διαδικασία.
Οπως αναφέρει η Enel Green Power η αποτελεσματικότητα της πλατφόρμας θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά με τις κατάλληλες προσθήκες. Για παράδειγμα, το ρίσκο αντισυμβαλλόμενου μπορεί να μειωθεί έως και να εξαλειφθεί με την εκκαθάριση των συναλλαγών από το ΕΧΕ, δηλαδή με τη θέσπιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ως αντισυμβαλλόμενου των παραγωγών και καταναλωτών κατ΄ αντιστοιχία των forward αγορών. «Ένα εκκαθαριστικό μέλος, όπως μια τράπεζα θα μπορούσε να υπολογίζει τις εγγυήσεις που χρειάζονται σχετικά με την έκθεση του κάθε αντισυμβαλλόμενου στο ρίσκο που απορρέει από κάθε διμερές συμβόλαιο παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, όπως συμβαίνει ήδη με τις προθεσμιακές αγορές» αναφέρει η Enel Green Power , επισημαίνοντας ότι ένα PPA αποτελεί συμβόλαιο προθεσμιακής εκπλήρωσης και ότι με τον τρόπο αυτό θα εξαλειφθεί το ρίσκο του αντισυμβαλλόμενου, θα αυξηθεί η εμπιστοσύνη και η αγορά θα οδηγηθεί σε αύξηση του αριθμού των συμβάσεων και στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς.